subota, 17. lipnja 2017.
Home »
» “RUŽICE” – POTREBNO JE TEK PAR SASTOJAKA A OPET UŽIVAĆETE U SVAKOM ZALOGAJU!
“RUŽICE” – POTREBNO JE TEK PAR SASTOJAKA A OPET UŽIVAĆETE U SVAKOM ZALOGAJU!
SASTOJCI:
Za testo:
300 g masti
1 jaje
2 žumanceta
2 dl mlakog mleka
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca
800+50 g mekog belog brašna
Za fil:
2 belanceta
16 kašika šećera
1 pakovanje vanil šećera
250 g mlevenih oraha/lešnika/badema
Za posipanje:
50-tak grama prah šećera sa vanilom
PRIRPEMA:
Mleko zagrejati da bude mlako, dodati izmrvljen kvasac i 1 kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. U to umešati 6 kašika brašna. Ostaviti na toplom jedno 10-15 minuta da kvasac zapeni. Od ostatka brašna odvojiti jedno 50 g i ostaviti sa strane – to je za posipanje. U sudu za mešenje dobro umutiti mast i jaja i odložiti mikser. U smesu dodati nadošli kvasac i lagano varjačom umešati malo po malo brašna. Kada testo postane gusto izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem i dodavanjem brašna sve dok ne dobijete kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Trebalo bi da utošite oko 800 g brašna, računajući i ono koje ste dodali u kvasac. Posudu u kojoj ste mesili testo dobro pospite brašnom (od onih 50 g), vratite kuglu od testa, preko posude stavite streč foliju i ostavite je na toplom da testo dobro naraste. Za fil penasto umutiti belanca, dodati šećer i vanilu. Na kraju umešati i mlevene orahe ili lešnike/ bademe, šta već imate. Kod mene su ovaj put bili sa lešnicima jer je mm mrzelo da čisti orahe a i mene takodje, i tako sam ih upropastila sasvim 😉 Smesa za fil treba da bude prilično gusta. Kad je testo dobro nadošlo ponovo ga istresti na malo pobrašnjenu radnu površinu i premesite ga. Od testa pravite kuglice veličine oraha, svaku rastanjite i u sredinu stavite pola kašičice fila.
Testo zatvoriti kao paketić. Kolače redjati u pleh obložen papirom za pečenje ako vas mrzi da perete plehove, inače može i bez papira, osnova kolača je mast tako da se sigurno neće zalepiti za podlogu prilikom pečenja. Rernu zagrejati na 180C. Dok se rerna greje kolače ostaviti na toplom da još malo narastu. Peći ih oko 20-25 min, u zavisnosti od jačine rerne. Treba malo da porumene odozdo, dok odozgo treba da ostanu beli. Na dodir će biti još malo meki, pa vodite računa da ne pregore. Prohladjene kolače vaditi iz pleha i obilno posuti prah šećerom i vanilom.M Zašto Ružice – zato što pri pečenju testo naraste a i fil od belanaca tako da fil obavezno bar malo “proviri” iz testa. Ja obično testo ne zatvaram čvrsto, već više onako ovlaš, volim da fil skoro sasvim izadje na površinu, da se ružice sasvim rascvetaju, a vi već po svojoj volji. Kao što sam u uvodu rekla, možete ih jesti dok su još topli, jednostavno su neodoljivi… Posle par dana divno omekšaju, dobiju ukus keksa sa orasima tako da ih možete pripremiti za neka slavlja i nekoliko dana ranije i držati ih u zatvorenoj kutiji kako se ne bi sušili. Takodje gotove kolače možete zalediti – poslažite ih na poslužavnik, zaledite, pa preručite u kutije i zatvorite da ne povuku miris ostalih namirnica. Izvadite ih iz zamrzivača bar pola sata pre služenja, videćete da im je ukus isti! Savršeni su u zimska nedeljna popodneva uz šolju zelenog čaja. Ili nečeg jačeg. Dok kuća miriše na vanilu… ima li šta bolje…
Related Posts:
Ako imate OVIH 6 simptoma ogromne su šanse da imate SRČANI UDAR u narednih mjesec dana! Ukoliko zanemarite ove znakove, ugrozićete sebi život. Shvatite svoje tijelo ozbiljno, ovi simptomi nisu bezopasni. Čak 50 posto ljudi, koji su dobili srčani udar, imalo je simptome čak mjesec dana ranije, ali velika ve… Read More
Ništa ljepše od mirisa domaćeg peciva… pa još pogača, lisnata, mirisna, ukusna, meka… Sastojci 500 g brašna 20 g kvasca 2 dl mlijeka (ako treba malo više) 1 kašikica soli 1 kašikica šećera 5 kašika ulja za premazati tijesto 150 g margarina za premazati pogaču 1 kom zumance susam Priprema 1. Brašno … Read More
MEKANE KIFLICE Slatke, slane, prazne, punjene, ma sve su odlične! Isprobala sam puno recepata za kiflice, ali ovaj mi je najbolji! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci Za tijesto – 1 kg brašna – 1 … Read More
RECEPT ZA SIRUP OD KOPRIVE: ODMAH GA ZABILJEŽITE JER ZBOG PRITISKA FARMACEUTA STALNO GA BRIŠU SA INTERNETA! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedna od najzdravijih biljaka je svakako kopriva. Neki je smatraju čak i najzdravijom. Pored toga su i lako dostupne jer su svuda oko nas. Koprive su korisne za razn… Read More
U braku sam i imam dobar posao u jednoj velikoj firmi. Imam privatni auto koji ne vozim baš svaki dan jer se služim poslovnim autom. Međutim u posljednjih mjesec dana par puta sam primjetio da je ... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); U braku sam i imam dobar posao u jednoj velikoj firmi. Imam privatni auto koji ne vozim baš svaki dan jer se služim poslovnim autom. Međutim u posljednjih mjesec d… Read More
0 komentari:
Objavi komentar