
SASTOJCI:
umak:
- 5-6 dkg gorgonzole ili rokfora
- 5-6 dkg edamer ili podravec ili gauda ili..
- 1 komad trokut/buco, picok ili neki drugi topljeni sir/
- 7-8 dkg parmezana
- 2 dcl slatkog vrhnja
- maslinova ulja, maslaca
- 2-3 ne očišćena češnjaka
- muškatni orah, bijeli papar, sol
Tvrde sireve i topljeni sir izrezati na male kockice, svaki posebno. Zagrijati malo maslinovog ulja i malkice propeći bijeli luk. Luk izvaditi. Na maslinovo ulje, izliti slatko vrhnje i kada prokuha redom dodavati: najtvrđi sir, potom gorgonzolu i topljeni sir. Polagano miješati na niskoj temperaturi , kada se sirevi otope dodati kockicu maslaca, potom naribati muškatnog oraščića, bijelog papra, po potrebi dodati sol. U gotovo staviti pola naribanog parmezana. Skuhati posebno tjesteninu ili njoke. Na tjesteninu ili njoke istresti umak. Sve dobro protresti i na kraju na gotovo istresti ostatak parmezana.
POSLUZIVANJE:
Ovaj umak ide uz svaku tjesteninu , njoke. Može se praviti i u svečanim prilikama. uz njega dobro idu bijela kutjevačka vina..
0 komentari:
Objavi komentar