
Volim kad sam na godišnjem odmoru kod nje u Makedoniji,a ujutru me probudi miris krofni mmm :))
SASTOJCI:
- 500 ml mleka
- 1 kvasac
- 2 žumanca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 950 gr brašna
- 2 kašike masti biljne
PRIPREMA:
Staviti kvasac u mlako mleko da nadođe. U vanglici promešati mast,žumanca,šećer i so.Dodati mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti testo sa brašnom, da bude mekše ali da se ne lepi za prste.Ostaviti da odstoji 30 minuta i onda krofne vaditi modlicom ili čašom sa oštrom ivicom.
Testo rastanjiti na 6-7 mm i ostaviti desetak minuta da nadođu. Kada su nadošle svaku krofnu još malo sa oklagijom razvući ali ne pritiskati puno testo, već nežno raditi :) Br. 1 je nadošla krofna, a br. 2 je ponovo razvučena.Ostaviti još 1-2 minuta a onda ih pržiti. Pržiti u zagrejanom ulju, ali ne vrelom da ne bi krofne naglo izgorele. Kada stavljate krofne u ulje okrenite tako da ona strana koja je bila na stolu sad bude gore, a ona koja je bila gore ,da se prva prži u ulju. Vaditi ih na salvetu da upiju masnoću a zatim uvaljati u šećer u prahu u koji ste dodali vanil šećer ali u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar