1


2


subota, 20. siječnja 2018.

KAKO SE PRAVI ZAPRŠKA: MNOGE DOMAĆICE NE ZNAJU PRAVU CAKU!



Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuva najmanje 20 minuta i koja je prava razmera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću meru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani. Razlog za izbegavanje zaprške leži u njihovoj štetnosti za starije osobe, ali se ta štetnost može izbeći umerenom upotrebom brašna i masnoće. Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.

Kako se sprema zaprška:

Zagrejati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti,kako bi zaprška ostala bela. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću;

da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine. Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

– u bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna
– u čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna

– u ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
– u svetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
– u običan umak – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
– pasulj i ostala čorbasta jela od povrća – 40 grama masnoće i 40 grama brašna, uz dodatak malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja.

Related Posts:

  • DORUČAK OČAS POSLA…SLANA ŠTRUDLA SA SIROM Sastojci: Tijesto: 800 g brašna 4 dl mlijeka 1 kocka svježeg kvasaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 125 g margarina 3 jajeta 1 kašika supena soli 1 kašičica kafena šećer Fil: 125 g margarina … Read More
  • KOLAČ SA 7 DAYS KROASANIMA GOTOV U TREN OKA I PEZ PEĆNICE Jednostavan, kremast i puuuno ga ima Sastojci – 1 l mlijeka – 3 pudinga od vanilije – 1 kasika gustina – 200gr secera u prahu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1 margarin – 100gr cokolade za kuhanje –… Read More
  • U Grčkoj sam probala jedan fantastičan kolač sa grizom i narandžom. Bio je baš ukusan a po izgledu bih rekla da je prilično jednostavan za pripremu. I tako sam, kad smo se vratli potražila recept. I nisam se prevarila, brzo … Read More
  • KOMŠINICE MICO, KAKAV TI JE ONAJ SIN?! Komšinice Mico, kakav ti je onaj sin ?! Lumpuje, banči negde noću, ko zna šta radi i čime se bavi kad dolazi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); svako jutro u 3. E, moja Roso kukala nam majka. Da mi je k… Read More
  • OVAJ MOĆNI ČAJ JE NAJBOLJI LIJEK ZA NATEČENE NOGE ... Peršun je prelepa biljka koja može da se koristi na razne načine. Zna se da štiti od raznih bolesti. Peršun može da pomogne između ostalog i kada je u pitanju edem ili otok nogu i zglobova. Šta je Edem? Termin “edem” odnosi … Read More

0 komentari:

Objavi komentar