Sastojci:
– 550 gr mekog brašna
– 1/2 sviježeg kvasca
– 3 dl mlijeka
– 1 dl ulja
– 1 kašičica soli
– 1 jaje
– 8 pilećih viršli
Priprema:
U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svijež kvasac, kašičicu šećera i malo brašna. Dobro izmiješati da nema grudvica i ostaviti na toplom da nadođe. U veću posudu sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so, pa promiješati.
Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, te okruglim zubčastim nožem isjeći praugaonike širine 4 i dužine 6 cm. Potom praougaonike od tijesta zasjeći po sredini četiri puta.
Viršle isjeći na manju parčad dužine 2-2,5 cm. Na svaki komad tijesta staviti po jednu viršlu i urolovati, a krajeve slijepiti tako da se dobije izgled fenjera. U pleh obložen papirom za pečenje poslagati viršle u tijestu i premazati ih umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
0 komentari:
Objavi komentar