utorak, 5. rujna 2017.
Home »
» OVU ŠTRUDLU JOŠ NISTE PROBALU "PLITVIČKA ŠTRUDLA"
OVU ŠTRUDLU JOŠ NISTE PROBALU "PLITVIČKA ŠTRUDLA"
Sastojci
Tijesto za sve
1 kg brašna
2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
— malo soli
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl mlijeka
Nadjev od maka (ili oraha)
25 dag maka
15 dag šećera
1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
1,5 dl vrelog mlijeka
1 vanilin šećer
Nadjev od sira
20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
15 dag šećera
1 šaka opranih grožđica
1 jaje
1 vanilin šećer
Ostalo
— marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka
Priprema
1.
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
2.
Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
3.
Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
4.
Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
5.
Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
6.
Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
7.
Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
8.
Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
9.
Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
10.
Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
Posluživanje
“Tijesto za sve” koristim na mnogo načina, kao podlogu za pizzu, kao omotač za hrenovke u tijestu, kao tijesto za makovnjače , orahnjače, savijače od dinstanog kiselog kupusa, dinstanih gljiva, dinstanog mesa s lukom, štrudle od jabuka, sira, marmelade – ma baš za sve! Obožavam ga, jer može stajati 5 dana u hladnjaku, može se zalediti, brzo se odleđuje, kad radim s njime, ne lijepi mi se za podlogu, ne teba ga puno posipati brašnom, što god od njega napravim da ostane i za drugi dan, ako ostane- svježe je. Ako ga probate , neće vam sigurno biti žao.
Motanje štrudle drugi način
Prvi nadjev stavimo na jedan kraj tijesta,pa zarolamo prema naprijed malo.
Nadjev od sira malo zarolamo i pritisnemo kraj tijesta da se spoji.Odmah pokraj tog tijesta stavimo drugi nadjev,oba nadjeva sad samo pažljivo zarolamo prema naprijed.
Oba prva dva nadjeva su zarolana.Nadjev od marmelade dođe na kraju i samo tijesto povučemo gore preko štrudle i pomoću krpe okrenemo štrudlu tako da spoj bude odozdola
Izvor:https://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar