1


2


petak, 18. kolovoza 2017.

Kako se čuvaju pojedine vrste namirnica?



Žitarice

Žitarice treba čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu, najbolje u staklenim teglama sa poklopcem koji se dobro zatvara.



Hleb

Hleb je najbolje čuvati u pamučnoj (platnenoj) ili papirnatoj vreći jer tako čuva vlažnost, a nikako u plastičnim kesama jer se brzo ubuđa.




Povrće i voće

Sveže povrće i voće stajanjem u frižideru gubi svežinu, a time i vitamine - pogotovo vitamin C.
Do pred samu upotrebu, povrće se čuva neoprano i neoljušteno . Zeleno lisnato povrće je najbolje čuvati u frižideru u papirnim kesama, a ne u plastičnim, jer one skupljaju vlažnost. Korenasto povrće se čuva u malim kartonskim ili drvenim kutijama ispunjenim peskom.
Južno voće može da se čuva i na sobnoj temperaturi. Suvo voće se čuva u staklenim teglama na suvom i hladnom mestu.





Namirnice životinjskog porekla

Namirnice životinjskog porekla brže se kvare jer su dobra podloga za rast bakteirja, a najosetljivije su meso i mesne prerađevine, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, pa ih treba na odgovarajući način čuvati.
Meso i mesne prerađevine, kao i ribu, neophodno je čuvati u frižideru. Lako kvarljive namirnice iz ove grupe su iznutrice, mleveno meso, kao i riba, pa ih zato treba što pre termički obraditi i potrošiti. Važno je kupovati meso sa deklaracijom, odnosno pečatom veterinarskog inspektora, provereno na zdravstvenu ispravnost.
Mleko i mlečni proizvodi moraju se čuvati u frižideru radi sprečavanja razmnožavanja mlečnih bakterija koje utiču na kiselenje i zgrušavanje mleka. Jogurt i kiselo mleko, iako predstavljaju fermentisane mlečne proizvode, kao i beli sir, treba čuvati u frižideru. Dugotrajno mleko posle otvaranja treba čuvati u frižideru ne duže od tri dana, a da bismo bili sigurni u ispravnost, posle tog perioda, pre upotrebe treba ga prokuvati.
Ako se jaje čuva na relativno visokoj sobnoj temperaturi nastupa razgradnja belančevina pri čemu se belance razvodnjava. Slične promene se javljaju i posle stajanja dužeg od 15 dana na optimalnoj temperaturi. Kako pokvarena jaja imaju vrlo neprijatan miris na sumpor vodonik, lako ćemo znati kada nisu za upotrebu. Da li je sveže vidi se i po žumancetu, koje kada se jaje razbije i izruči u neku posudu, ima ispupčen oblik i ne meša se sa belancetom. Kako po svom sastavu jaje predstavlja idealnu sredinu za razvoj bakterije vrste Salmonela, neophodna je dobra termička obrada, odnosno izbegavati korišćenje proizvoda, na primer kolača, kremova, sladoleda koji sadrže sveža - sirova jaja.
Kuvana jela ne bi trebalo da stoje u frižideru duže od 2-3 dana, jer i jela bez mesa mogu da se pokvare posle tog perioda.

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut’’

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar