nedjelja, 9. srpnja 2017.
Home »
» POTPUNO PRIRODNO......RECEPT ZA KOMPOT OD RAZNOG VOĆA BEZ KONZERVANSA, BEZ ADITIVA
POTPUNO PRIRODNO......RECEPT ZA KOMPOT OD RAZNOG VOĆA BEZ KONZERVANSA, BEZ ADITIVA
Ovako me je naucila komsika Bosa, tako pravim vec godinama od raznog voca
Sastojci
1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja)
1 l vode
1/2 kesice limontusa
4-5 kasika sećera(može još 1-2 kaš. ako volite sladje)
Priprema
1.
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti “zdravi” tj. ne smeju imati nikakvu ogrebotinu, rdju i slicno.
Operite tegle, napunite ih sa malo vode, zatvorite poklopcem pa izvrnite teglu naopako da proverite da li dobro dihtuje. Ukoliko ne curi voda iz tegle, mozete ih koristiti za kuvanje kompota.
Isipite vodu i ostavite tegle da se ocede dok pripremite voce.
2.
Voce takodje treba da bude zdravo i zrelo.
Ocistite ga od kostica, ukoliko ima nekih tackica izrezite ih i odbacite. Kajsije narezite na polovine, breskve na sitnije kriskice, dunje na kockice, kruske mozete prerezati na cetvrtine ili kako volite.
3.
U litar vode rastvorite limontus i secer, ukoliko volite sladji kompot dodajte jos 1-2 kasike secera, ali i ovako je bas fino slatko.
4.
Naredjajte voce u teglice, nalite rastvorom i zatvorite.
Ponovo teglu okrenite gore-dole, ako curi nikako ne kuvajte vec zamenite teglu.
5.
Na dno dubokog lonca stavite neku krpu, naredjajte tegle i izmedju njih stavite krpu da se ne bi lupale prilikom kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle, mada moze i preko ako vam tegle nisu iste visine, nista ne smeta, ja isprobala i tako.
Ukljucite ringlu i kad pocne da vrije kuvajte najvise pet minuta, zatim iskljucite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi, najbolje sutradan, a onda ih odlozite na mesto gde cuvate zimnicu.
Posluživanje
Ovako pripremljen kompot potrajace vam celu zimu, a mozda i duze, zavisi od vas i vasih ukucana. Ja imam dve tegle kompota od dunja od prosle godine, nije mrdnuo.
Od 1 kg kajsija sa kosticama ispale su mi tri manje i jedna veca tegla.
Izvor: coolinarika.com (suzyca)
Related Posts:
PROVEREN NAČIN KAKO OČISTITI PEGLU OD KAMENCA, TVRDOKORNIH MRLJA I NASLAGA. Peglu bi trebalo redovno čistiti da se na njenoj ploči ne nakupe tvrdokorne mrlje. Takođe treba voditi računa o rezervoaru za vodu da se u njemu ne nakupi kamenac, mada savremene pegle imaju filtere pa ne morate u peg… Read More
OVAJ DOKTOR JE SPASIO ŽIVOTE MNOGIH ŽENA: SAD IMA JAKO VAŽNU PORUKU ZA SVE ŽENE I MUŠKARCE, A TIČE SE DOJKI… – Rana prva menstruacija i kasna menopauza, posle 52. godine, jesu faktori rizika za nastajanje raka dojke, koji je najčešći u šestoj deceniji – kaže prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju… Read More
Prah Jači Od Sode Bikarbone: Ubija Sve Bolove Za 2 Minuta, Može Da Izliječi Cijelo Tijelo! (RECEPT) Uskoro nam stiže lijepo vrijeme – vrijeme kada ćemo više vremena provoditi na suncu, a tada bi trebalo paziti na tri najvažnije stvari – hidrataciju tijela, zaštitu od sunca i odmor, kako bi tijelo moglo da se zaliječi i… Read More
MALI VODIČ ZA ZIMNICU: Evo kako da pečete paprike ako živite u gradu! Prvo je potrebno dobro oprati papriku i ukloniti trule delove ukoliko ih ima (nožem naravno). Rernu treba zagrejati na najjače. Kod mene je to 300 stepeni, ali dovoljno je i onih 250 na nekim rernama. Nije dobro peći n… Read More
KAKO JEDNOSTAVNO OČISTITI PRLJAVŠTINU SA SVIJETLE OBUĆE: Nakon čišćenja obuća izgleda kao nova! Da li posedujete svetle cipele ili patike koje na sebe privlače prljavštinu i prašinu kao magnet? Takvu obuću je ponekad veoma teško očistiti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Predlažem v… Read More
0 komentari:
Objavi komentar