utorak, 20. lipnja 2017.
Home »
» “SARMICE” OD PATLIDŽANA I UMA! JAKO FINO, LJETNO JELO. MOZE SE NAPRAVITI S PATLIDŽANIMA I/ILI TIKVICAMA. PRINCIP JE ISTI A IZBOR JE VAŠ ....
“SARMICE” OD PATLIDŽANA I UMA! JAKO FINO, LJETNO JELO. MOZE SE NAPRAVITI S PATLIDŽANIMA I/ILI TIKVICAMA. PRINCIP JE ISTI A IZBOR JE VAŠ ....
Slobodno napravite vise, jelo je izvrsno i drugi dan. Ako u obitelji imate clanove koji vole vise patlidzane, a drugi vise tikvice, mozete napraviti pola-pola jer je u postupku sve isto, tako da svatko ima svoje omiljenije povrce.
SASTOJCI
4 patlidžana (ca 1kg) soli malo ulja za przenje
500 grama nemasnog mljevenog mesa (junetina) 1 kriska starog kruha (ca 75 grama) ca
1 dl mlijeka
1/2 glavice luka
1 jaje
50 grama sira ribanca (parmezan) + za posipanje sol, papar, malo chilija
2 zlice sjeckanog persuna
ZA UMAK
750 ml pasirane rajcice ili sjeckane iz konzerve
2 cesnja cesnjaka sol, papar 10-12 listova bosiljka
PRIPREMA
1. Patlidžne ocistiti, narezati na snitice debljine 3-4 mm., nasoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata. Patlidžane malo oprati i staviti u cjediljku da se ocijede. Na tavi ugrijati vrlo malo ulja, patlidžan malo posusiti s papirnatim ubrusom i svaku sniticu prepeci da porumeni. Postupak ponoviti dok ne potrosite sav patlidžan. Ja sam izvukla od 4 manja patlidžana 24 snitice i toliko sam i “sarmica” napravila. Ovaj korak mozete napraviti i dan ranije
. 2. Natopiti kruh u mlijeko. Nasjeckati na sitno luk. Ocijediti kruh. Pomijesati: meso, luk, namoceni kruh, ribanac, jaje, sol, papar, sjeckani persun, sve dobro promjesati rukama. 3. Za umak na malo maslinovog ulja propeci sjeckani cesnjak, tek toliko da pusti miris. Dodati rajcicu, zaciniti i malo prokuhati. Ako ste uzeli pasiranu rajcicu dovoljno je samo prokuhati par minuta, a ako koristite rajcicu iz konzerve onda ju prokuhajte 15-ak minuta. Bosiljak se dodaje pred pecenje. 4. Mjesavinu mesa podijelite na toliko dijelova koliko imate kriskica patlidžana. Na svaku krisku staviti jedan dio, zarolati. 5. Na dno jedne vatrostalne posude nanijeti malo umaka, posipati polovinom sjeckanog bosiljka, sloziti “sarmice”, preliti ostatkom umaka od rajcice i posipati ostatkom sjeckanog bosiljka. Posipati ribancem ( kod mene parmezan ) i zapeci u pecnici na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta. http://www.coolinarika.com
Related Posts:
ISKUSTVO ŽENE KOJA JE USPEŠNO SMRŠALA: KAKO SAM IZGUBILA 40 KILOGRAMA I JELA SVE ŠTO VOLIM?! Kira Otavej od ranog detinjstva borila se sa suvišnim kilogramima. Nakon završetka srednje škole odlučila je da postane poslastičarka. Nakon gubitka poslastičarskog posla iz snova prepustila se tuzi koju je pokušavala u… Read More
Udala sam se prije 4 mjeseca i RAZMIŠLJAM DA SE RAZVEDEM… Živimo kod roditelja mog muža i svekrva me toalno ne podnosi. Prije par dana svekrva je pripremala slavu, od ranog jutra je po .... Udala sam se prije 4 mjeseca i RAZMIŠLJAM DA SE RAZVEDEM… Živimo kod roditelja mog muža i svekrva me toalno ne podnosi. Prije par dana svekrva je pripremala slavu, od ranog jutra je po kući lupala šerpama, probudila me … Read More
NEVINOST!? Čista glupost… nikada mi nije bilo jasno zašto je nevinost ljudima toliko važna. OBIČNI KOMADIĆ KOŽICE… Ja sam sa 15 godina izgubila nevinost sa dečkom koga sam jedva .... NEVINOST!? Čista glupost… nikada mi nije bilo jasno zašto je nevinost ljudima toliko važna. OBIČNI KOMADIĆ KOŽICE… Ja sam sa 15 godina izgubila nevinost sa dečkom koga sam jedva poznavala, tačnije nisam ga ni poznavala, … Read More
Ljetnje vrućine, sunce, pakao, a komšija sprat iznad mene još više PALI VATRU U MENI!. Činjenica da sam duže vremena bez momka i da skoro mjesec dana nisam imala odnos sa muškarcem možda je razlog tome što me je komšija toliko palio. Nisam mogal više da čekam i odlučila sam da mu odem spremna, .... Ljetnje vrućine, sunce, pakao, a komšija sprat iznad mene još više PALI VATRU U MENI!. Činjenica da sam duže vremena bez momka i da skoro mjesec dana nisam imala odnos sa muškarcem možda je razlog tome što me je komšija … Read More
UKUSNI KOLAČIĆI KOJI SE LAKO SPREMAJU, OBRADOVATĆE VAŠU PORODICU IPRIJATELJE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za pripremu ovih kolačića potrebno je: – pakovanje oblandi – 25 kašika mlijeka – 25 kašika šećera – 250 gr maslaca – 150 gr mljevene plazme – 100 gr čokol… Read More
0 komentari:
Objavi komentar