ponedjeljak, 19. lipnja 2017.
Home »
» OVDE PRESTAJE POTRAGA ZA SAVRSENOM BAKLAVOM: MOJA BAKLAVA
OVDE PRESTAJE POTRAGA ZA SAVRSENOM BAKLAVOM: MOJA BAKLAVA
500g gotovih kora za baklavu
500g oraha – pola mljevenih, pola sjeckanih (može i manje)
3 kašike krušnih mrvica (prezle)
100ml ulja za premazivanje kora
još 125ml ulja i 125g maslaca za zalijevanje baklave
Zaljev:
800ml vode
800g šećera
sok od pola limuna
Priprema
1.
Priprema zaljeva:
Prvo napraviti zaljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Kuhati vodu i šećer 20-ak min. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vrijeme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava – hladan zaljev.
2.
Priprema baklave:
_
Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije (u mom slučaju kore prepoloviti). Orahe i prezlo izmješati. Najprije redati u tepsiju 3 kore svaku premazati uljem (s cetkicom). Četvrtu posuti mješavinom oraha i prezle (odprilike 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako redati do kraja, jednu premazati uljem, sljedeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu isjeći dijagonalno na rombove. Zagrijati 125ml ulja i 125g maslaca te preliti preko isječene baklave. Na baklavu staviti jednu cijelu koru koju smo ostavili sa strane kako nebi izgorila.
3.
Pečenje baklave:
Baklava se peče 50min. Zagrijati rernu na 220C. Prvih 10 minuta peći na 220C. Smanjiti na 180C pa peći idućih 30 minuta na 180C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200C pa peći još 10 minuta.
4.
Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorila) i preliti hladnim zaljevom. Kada upije zaljev mozete poklopiti drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se nebi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Baklava može dugo stajati u frižideru, ali nestat ce u trenu. U slast!
Related Posts:
MUŽ JE ZAPOSLIO NOVU MLADU ASISTENICU. CURA JE PREKRASNA, SRDAČNA, RADIŠNA, SPOSOBNA, MLADA.... Muž je zaposlio novu mladu asistenicu. Cura je prekrasna, srdačna, radišna, sposobna, mlada, zgodna i slobodna. Pola godine se lomim jer su svaki dan 8 sati sami u uredu ili negdje na terenu. Ali šutim jer cura super r… Read More
JAFA KOLAČ U DVA KORAKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sastojci: 2 jaja 12 kašika šećera 12 kašika mleka 10 kašika ulja 15 kašika brašna prašak za pecivo 4 kašike džema od kajsije veća nastrugana za… Read More
“KADAIF”: JEDNO STARO, PO MALO ZABORAVLJENO JELO BOSANSKE KUHINJE -PROBAJTE! RECEPT: Sastojci: 1 vrećica(300-400)gnisam sigurna rezanaca za kadif 200g maslaca 5 kašika ulja 400-500g oraha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za agdu: 1kg šećera 3 kriške limuna voda Priprema: 1. … Read More
Djevojku sam upoznao na fakultetu i nakon nekog vremena smo počeli da zajedno i živimo. Prije mjesec dana je rekla kako će joj, odnosno nama doći njena mama na vikend, jer nikada nije bila u Djevojku sam upoznao na fakultetu i nakon nekog vremena smo počeli da zajedno i živimo. Prije mjesec dana je rekla kako će joj, odnosno nama doći njena mama na vikend, jer nikada nije bila u velikom gradu. Nije mi bilo … Read More
ORGINALNA KREMA I POSTUPAK IZRADE ZA KINDER MILK ŠNITE SASTOJCI Biskvit 5 jaja 5 žlice šećera 5 žlice oštrog brašna 1 žlica škrobnog brašna 4 žlice kakaa pola praška za pecivo 1,5 dcl ulja par kapi arome vanilije Krema 0,5 l vrhnja za šlag 2 učvršćivača za šlag 1 vanilin šeće… Read More
0 komentari:
Objavi komentar