1


2


nedjelja, 29. listopada 2017.

EPIDEMIOLOG: Zbog čega je sada pravo vreme za vakcinu PROTIV GRIPA.....Počelo je vakcinisanje protiv gripa, a lekari savetuju da prvo treba da se zaštite najugroženiji – hronični bolesnici, trudnice i gojazne osobe.

Zaštitite se na vreme

Grip je jedna od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti, čije komplikacije nisu retke, a prvi korak u zaštiti svakako je vakcinacija. Epidemiolozi se slažu da je sada pravo vreme za ovaj vid prevencije, jer su za razvijanje imuniteta neophodne minimum dve-tri nedelje, pa one koji se vakcinišu virus gripa, prošle godine laboratorijski izolovan, u prvoj sedmici decembra neće zateći bez zaštite.

Naravno, pred sezonu gripa najvažnije je da se prvo zaštite oni kod kojih ova najmasovnija sezonska bolest može da izazove najozbiljnije komplikacije, a to su hronični bolesnici, trudnice i gojazne osobe.

– Optimalno vreme za vakcinaciju protiv gripa je tokom oktobra i novembra, ali nije kasno vakcinisati se ni u decembru –

objašnjava prim. dr Drаgаnа Dimitriјеvić, spеcijalista epidеmiоlоgiје i šef Оdеljenjа zа еpidеmiоlоšкi nаdzоr u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Samo zdravi mogu da se vakcinišu

Naša sagovornica kaže da svi oni koji planiraju da se vakcinišu treba da budu zdravi, kao i u slučaju svake druge vakcinacije.

– Vakcina protiv gripa može da se primi u domovima zdravlja, uz konsultaciju sa izabranim lekarom.

S lekarom se treba dodatno posavetovati u slučaju da je neko alergičan na jaja ili pileće meso zato što se vakcina uzgaja na podlogama sa embrionima iz jaja – navodi doktorka Dimitrijević.

Sezonska trovalentna vakcina, koja je trenutno dostupna kod nas, preporučuje se prvenstveno hroničnim bolesnicima, starijima od 65 godina, osobama sa oslabljenim imunitetom, trudnicama uz konsultaciju s ginekologom, gojaznim osobama i svima koji spadaju u rizične grupe.

– Vakcinacija protiv gripa preporučuje se i osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite, kao i ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Preporučena je primena ove vakcine i kod zaposlenih u javnim službama koje su u povećanom riziku.

Naša sagovornica kaže da je potrebna veća informisanost stanovništva o svim rizicima po zdravlje koje sa sobom nosi izbegavanje vakcinacije.

– Tako i u slučaju gripa, naša je obaveza da podsetimo na vakcinaciju posebno one kategorije stanovništva koje su u povećanom riziku za dobijanje teže forme bolesti. Vakcinacija protiv gripa je najefikasnija mera u borbi protiv ove bolesti –

ističe doktorka Dimitrijević.

Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja inaktivisana je, split vakcina, proizvođača „Sanofi Pastera“, a ona, osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

– Institutu „Torlak“ prosleđen je dopis za distribuciju 242.546 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2017/18. godine.

Vakcinu protiv gripa ne mogu da prime:

• Sve osobe koje imaju izraženu alergiju na proteine jaja i pileće meso

• Osobe sa izraženom alergijom na prethodnu dozu vakcine

• Deca mlađa od šest meseci

• Osobe koje su bolovale od Gilen–Bareovog sindroma

• Osobe sa akutnom infekcijom, dok ne ozdrave.

Violeta Nedeljković , Blci žena

0 komentari:

Objavi komentar