1


2


subota, 14. listopada 2017.

ČIŠĆENJE RERNE OD TVRDOKORNE MASNOĆE ..... Čišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospeju u očajno stanje, započinjemo

  Čišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospeju u očajno stanje, započinjemo taj posao.Pored toga što je fizički zahtevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistićemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.


  Na ovaj način je ribana rerna u kojoj je izgorelo meso i rerna nije odmah oribana, samim tim se stvorila odvratna tvrdokorna masnoća.

Ako se vama desilo nešto slično, nemojte očajavati.

Najbolja sredstva za čišćenje rerne su obična soda bikarbona, sirće i limuntus.

Za pocetak uključite svoju rernu na 250 stepeni.
U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud sipajte 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar.

Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.

Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu.Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju, trebalo bi da, posle ovog postupka, sija od čistoće.

Ukoliko sva nečistoća još uvek nije sišla onda uradite sledeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da deluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

Aluminijumska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina. Posle prebrišite vlažnom krpom.

Gotovo je! Za ceo postupak je utrošeno sat vremena, niste udisale štetne hemikalije, a vaša rerna sija kao nova!
Izvor: lakododoma.com

0 komentari:

Objavi komentar