1


2


utorak, 16. siječnja 2018.

ČAJ OD OVE BILJKE VAM MOŽE POMOĆI KOD SVIH BOLOVA! EVO KAKO DA GA SPREMITEOvu višegodišnju biljku krase mesnati debeli listovi puni vode. Možemo reći da raste svuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao lekovita biljka. Iako vam je ova biljka verovatno najpoznatija kao lek za uhobolju i zubobolju, ona ima i druge namene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske reči semper, što znači uvek i vivus, što znači živ,
a svedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namena. Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primećuje i smanjenje bola Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće deluje na imunološki sustav i prevenciju kancerogenih oboljenja.

Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja. Čaj od čuvarkuće: Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlična je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće kuvate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.

0 komentari:

Objavi komentar