1


2


nedjelja, 28. svibnja 2017.

SAVETI ZA PRANJE TEPIHA, VREME CIŠĆENJA POSLE ZIME....







Ako želite sačuvati tepih potrebno ga je jednom godišnje prati pomoću posebnog deterdženta, a češće izložene dijelove ako u stanu imate djecu ili kućnog ljubimca. Kako bi pranje bilo što jednostavnije dobro je znati koji su najbolji savjeti za pranje tepiha.

Tepih se može očistiti deterdžentom prije nego što se jako zaprlja jer bi inače bilo teško ukloniti prljavštinu. Ukoliko na tepihu postoje više zaprljani dijelovi, to znači da prošlo previše vremena od posljednjeg čišćenja.



Način pranja ovisit će o tome o kakvom se tepihu radi i je li u pitanju staza ili nešto ipak veće. Male staze se mogu prati u mašini, dok se tepih sastavljen od pločica može oprati tako što će se pločice prvo podignuti i nakon toga ponovno spustiti na pod.

Koji su najbolji savjeti za pranje tepiha? Čišćenje tepiha bit će lakše ako se koristi mehanički čistač. Obzirom na cijenu novog uređaja bilo bi dobro ako bi ga mogli posuditi od poznate osobe ili platiti posudbu.

Prije nego krenete čistiti potrebno je namještaj iznijeti iz prostorije kako bi čišćenje bilo brže obavljeno. Kako ne bi smetale zavjese se omotaju oko vješalice i objese na nosač.

Prvo se uz pomoć usisivača temeljito očisti cijeli tepih kao i pod ispod tepiha. Bilo bi dobro napraviti provjeru i testirati tepih na postojanost boja, kako se ne bi oštetio. To se može učiniti na dijelu tepiha koji se ne vidi uz pomoć odabranog deterdženta.



Ako je test bio uspješan, deterdžent treba otopiti prema uputama proizvođača te ga nanijeti na tepih. Koristite li tekući deterdžent potrebno je paziti kako se donja strana ne bi smočila, a ako se koristi suha pjena, treba pričekati dok se ne kristalizira nakon čega se sag očisti pomoću usisivača. Suha pjena je dobra jer postoji manja vjerojatnost da će boja na tepihu izblijediti.

Dok je tepih mokar nije dobro hodati po njemu kako se ne bi oštetio, a treba biti oprezan prilikom dodavanja tekućeg deterdženta kako se tepih ne bi previše navlažio. Ne samo što će sušenje trajati više nego što ste očekivali, nego će postojati veća mogućnost da boje izblijede.

Vunene tepihe je najlakše čistiti jer upijaju više vlage dok tepihe napravljene od sintetike ne treba jako četkati kako se ne bi oštetila vlakna. Čišćenje se sada biti jednostavnije.

0 komentari:

Objavi komentar