1


2


nedjelja, 21. siječnja 2018.

Želite da uzgajate kikiriki kod svoje kuće? Pogledajte i kako!



Kikiriki je obogaćen raznim vitaminima i mineralima. Osim toga kikiriki je obogaćen i nezasićenim mastima, vlaknima i proteinima. Sirovi kikiriki je najčešće i najzdraviji. Danas u svijetu postoje stotine različitih proizvoda sa kikirikijem. Većina njih u sebi sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja.

Ako je kikiriki izložen visokim temperaturama, tada se smanjuju količine vitamina i minerala u kikirikiju. Iako je sirovi kikiriki najzdraviji važno je da znate da je i prženi slani kikiriki poprilično hranjiv. Ako želite da uzgajate kikiriki kod svoje kuće sve što vam treba je kikiriki u ljusci. Uzmite jednu posudu sa vodom i u nju stavite kikiriki (količina je po vašoj želji).

Veoma je važno da uzmete najzdraviji kikiriki, koji nije ni na koji način oštećen. Kikiriki ostavite u vodi čitavu noć. Ako se ne pojave korjenčići možete ostaviti kikiriki u vodi i do dva dana. Kada korjenčići dobro izrastu posadite ih u posudu sa zemljom. Neka ta posuda bude na dobro osvjetljenom mjestu. Kada prestane da raste biljka je spremna za branje. Jednostavni biljku izvadite iz zemlje i na mjestu gdje je korijen biljke pojavit će se mnogi kikirikiji.


0 komentari:

Objavi komentar