1


2


ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Stari recepti juga Srbije: Ćufte u sosu od kajmaka i belog luka


Sastojci:
  • 500 gr. mljevenog teleceg(juneceg) mesa
  • 120 ml. mlijeka
  • 1 kasika mljevenog luka
  • 1 kasika mljevenog bijelog luka

  • 100 gr. hljebnih mrvica
  • 1 jaje
  • so, biber i malo vegete
  • sitno nareskan persun

  • 3 kasike kajmaka
  • 1 kasika maslaca
  • 50 ml. tecnog slaga
Priprema:

U mljeveno meso dodati mlijeko i dobro promijesati. Mlijeko uvijek dodajem u bilo koju vrstu dolme, jer tako nadjev bude veoma mekan. Masi zatim dodati luk, jedan pa drugi, zatim mrvice, zaciniti sa solju, biberom i vegetom. Sve dobro promijesati i ostaviti u frizider jedan sat. Nakon toga masi dodati jedno jaje i persun te zatim praviti cufte. Da bi cufta bila jednaka obicno koristim kasiku za sladoled. Na zagrijanoj masnoci (2 kasike maslinovog ulja i 1 kasika maslaca) prziti cufta predodno uvaljana u brasno. Ovako. Gotova cufta redati u posudu i preliti sa rastopljenim kajmakom, maslacem i slagom te jos malo na tihoj temparaturi kvrckati da cufte upije kajmak.

Posluživanje:

Cufta se sluze topla uz kukuruzu ili domaci hljeb (moze i kupovni).

0 komentari:

Objavi komentar