1


2


srijeda, 7. lipnja 2017.

SAVETI ZA ČIŠĆENJE U DOMAĆINSTVU




Savjeti za čišćenje
Nastalu mrlju bi prvo trebalo pokušati ukloniti običnom vodom uz dodatak malo blagog deterdženta. Prije početka uklanjanja neke fleke, potrebno je ispitati postojanost boje.

Univerzalno sredstvo protiv mrlja
Izmiješati 3 dijela 90% alkohola i 1 dio vode. Ovo sredstvo može se upotrijebiti za čišćenje fleka od likera, crnog vina, šećera ...
Ako se doda bijeli ocat, dobije se sredstvo za čišćenje mrlja od kave ili čaja. Alkohol, benzin, aceton i amonijak inače su poznati kao sredstva za uklanjanje mrlja (ne koristiti alkohol iz pića, parfema itd. jer može ostaviti ružne mrlje). Međutim kako su ove kemikalije po prirodi otapala, oprezno s njihovom uporabom da ne bi skinule originalnu boju sa predmeta, ili ga oštetile.
Za ostale savjete pogledajte nastavak članka ...
Ukoliko niste skloni primjeni kemije iz vlastitog doma, profesionalni servis za čišćenje ostaje uvijek kao izbor.
 




• Čišćenje mrlja od boje za kosu
Može se desiti da na nekim mjestima na koži ostanu tragovi boje. Lako ih je skinuti, bez oštećenja kože ostatkom pepela sa cigarete ili limunom
• Čišćenje mrlja od trave
Očistiti sokom od limuna, alkoholom ili benzinom i oprati deterdžentom
• Čišćenje mrlja od voća i voćnog soka
Mrlju tamponirati krpom natopljenom razrijeđenim alkoholom ili limunovim sokom i osušiti krpom
• Čišćenje mrlja od ljepila
Prije nego što se stvrdne mrlju treba ukloniti hladnom vodom. Za ljepila se može koristiti kao i za žvakače gume Calt spray kojim se fleka zamrzne, a zatim ukloni tupim predmetom. Gumex je sredstvo koje žvakaču gumu rastapa, te se nakon toga ukloni mekanom krpom.
• Čišćenje mrlja od mlijeka
Mrlju omekšati glicerinom, namočiti hladnom vodom i osušiti.
• Čišćenje mrlja od krvi
Ako su mrlje od krvi svježe, oprati se mogu u hladnoj vodi ili mlakoj slanoj vodi. Tragovi koji ostaju nakon toga mogu se ukloniti jakim deterdžentom, razblaženim amonijakom ili sodom bikarbonom. Vunene predmete umrljane krvlju namočite u kišnicu ili vodu omekšanu sodom bikarbonom. Ako mrlja ne nestane, natapkajte je amonijakom te isperite. Tkanine nepostojanih boja potopite u posoljenu vodu i ostavite da stoji neko vrijeme, te operite nakon toga na uobičajeni način.
• Čišćenje mrlja od katrana
Skinuti ga alkoholom, benzinom ili nekim od sredstava za čišćenje u obliku spreja
• Čišćenje mrlja od čađi
Usisati mrlju, a zatim očistiti blagim deterdžentom ili alkoholom
• Čišćenje mrlja od pića
Umrljani predmet najprije namočiti u hladnu vodu, a zatim mrlju nasapunati i dobro istrljati, te oprati na uobičajeni način.





• Čišćenje mrlja od čaja
Mrlje od čaja na šalicama mogu se ukloniti limunovim sokom. Mrlje na rublju treba odmah dok su svježe natopiti ili istrljati hladnim mlijekom, a oprati na uobičajeni način.
• Čišćenje mrlja od crnog vina
Mrlje od crnog vina ne treba močiti, nego što prije posipati solju, utrljati i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Nakon što se sol ukloni, ako mrlja nije u potpunosti nestala, istrljati još sokom od limuna ili otopinom limunske kiseline. Mrlje od crnog vina mogu se preliti s malo rakije, ostaviti da se osuše i zatim oprati. Mrlja se može preliti i bijelim vinom, a zatim očistiti limunovim sokom.
• Čišćenje mrlja od bijelog vina
Mrlju natopiti blagom otopinom amonijaka i zatim oprati uobičajenim postupkom
• Čišćenje mrlja od čokolade
Ostrugati mrlju, pa očistiti alkoholom i blagim deterdžentom
• Čišćenje mrlja od bijele kave, kakaoa
Mrlje od kave je najbolje odmah preliti s hladnim mlijekom i isprati vodom u kojoj je otopljeno malo deterdženta. Mrlje možete pokušati ukloniti i tako da taj dio tkanine rastegnete preko neke posude i pustite vrelu vodu na mrlje. Umrljana mjesta mogu se i natapkati glicerinom, a zatim isprati vodom. Staru mrlju od bijele kave očistiti razrijeđenim amonijakom, te odmah isprati (s amonijakom oprezno).
• Čišćenje mrlja od mlijeka
Mrlje od mlijeka uklanjaju se hladnom vodom i deterdžentom. Stare mrlje od mlijeka koje se ne daju ukloniti deterdžentom pokušajte očistiti mješavinom alkohola ii etera, razrijeđenim amonijakom, ili mješavinom jednog dijela terpentina i 2 dijela limunovog soka. Svilu umrljanu mlijekom očistite tako da svaku mrlju nježno premažete glicerinom, a kad se glicerin upije isperite ga mlakom vodom.
• Čišćenje mrlja od masnoće
Mrlju posuti talkom da upije masnoću, i onda iščetkati, pa očistiti benzinom ili alkoholom i oprati deterdžentom.
S tapeciranog namještaja masnu mrlju uklonite pjenom od deterdženta ili razblaženim amonijakom. Mramor umrljan uljem ili drugom masnoćom očistite krpom namočenom u otpinu jednakih dijelova superoksida i amonijaka, te odmah prebrišite suhom krpom. Sa papira ili knjiga uklonite masnu mrlju tako da pod nju podmetnete upijajući papir, a zatim umrljanu stranicu izglačate srednje toplim glačalom. Sa drvenih podova masne se mrlje se čiste krpom namočenom u petrolej ili naftu.Umrljana mjesta Umrljana mjesta protrljajte nekoliko puta, a kad upotrijebljeno sredstvo ispari, pod operite hladnom vodom i premažite laštilom. Masne mrlja sa vunenih predmeta mogu se ukloniti i smjesom benzina i magnezija. Kad benzin ispari magnezij se iščetka.
• Čišćenje mrlja na tepihu
Na fleku sitno nastrugati običnu bijelu ili krojačku kredu u debljem sloju. Zatim prekriti "flis papirom". Preko papira prelaziti lagano zagrijanom peglom. Ako se mrlje odmah ne izgube, sve ponoviti još nekoliko puta.
Sa tepiha masne mrlje mogu se ukloniti i mješavinom piljevine i benzina ili terpentina. Smjesu dobro promiješajte i nanesite tanak sloj na svaku mrlju. Pustite da se nanos potpuno osuši, te uklonite četkanjem.
• Čišćenje mrlja od voska (parafina)
Mrlju ostrugati, usisati, pa peglom zagrijanom na 50 stupnjeva, preko novinskog papira upiti ostatak.
• Čišćenje mrlja od žvakaće gume
Skinuti struganjem što se može više, zatim natopiti otopinom amonijaka i octa, pa oprati deterdžentom. Žvakaću gumu sa kose natrljati kockicom leda, te lagano izvući.
• Čišćenje mrlja od jajaMrlje od svježih jaja treba prvo oprati vodom. Umrljano mjesto može se istrljajti spužvom navlaženoj u mlakoj vodi, ako se tkanina ne smije namočiti u potpunosti. Na pamučnim tkaninama mrlja se može natopiti glicerinom, a zatim ukloniti solju (koju ste malo navlažili) ili oprati predmet na uobičajeni način. Mrlje od jaja na svili mogu se očistiti krpicom namočenom u benzin (oprezno s benzinom), kako bi se fleka odmastila, a nakon toga predmet oprati na uobičajeni način.
S vune se mrlje od jaja skidaju tako da se prvo osuše, a zatim dobro istrljaju ili iščetkaju. Žuti trag mrlje uklanja se krpicom namočenom u vodu u koju je dodano malo boraksa.
• Čišćenje mrlja od urina
Natopiti razblaženim octom, a onda oprati deterdžentom
• Čišćenje mrlja od amonijaka
Mrlje od amonijaka mogu se očistiti natapanjem u razblaženu otopinu limunske kiseline. Amonijak je i sredstvo za čišćenje, no na tkaninama može ostaviti ružne mrljei. Da se to ne bi dogodilo, mrlju treba odmaj isprati mlakom vodom, kako stajanjem ne bi nagrizao vlakno i boju.
• Čišćenje mrlja od blata
Mrlju oprati toplom vodom pomiješanom sa octom i oprati deterdžentom
• Čišćenje mrlja od tinte
Fleku natopiti mlakim mlijekom, i nakon toga oprati uobičajenim postupkom
• Čišćenje mrlja od boje
Mrlje od boja uklanjaju se trljajući od rubova mrlje prema sredini, kako se ne bi proširile. Dobro je ispod mrlje podmetnuti neku krpu ili papir.
Kao sredstvo za čišćenje mrlja od uljanih boja može se upotrijebiti terpentin, a nakon njega benzin.
S drvenog namještaja mrlje od boje mogu se ukloniti također terpentinom, a stare mrlje pomoću zagrijanog lanenog ulja i tupog noža. S kože se mrlje uklanjaju krpicom namočenom u alkohol (oprezno s alkoholom). Mrlje od vodenih boja mogu se natopitii acetonom, a kad ispari predmet oprati. S acetonom, isto kao i alkoholom te amonijakom, oprezno.
Sredstvo za uklanjanje starih, tvrdokornih mrlja od boje je kalijev sapun, tj. tekući sapun koji treba ostaviti da na mrlji djeluje jedan ili čak dva dana, a kada je razmekša, tkaninu oprati na uobičajen način.
• Čišćenje mrlja od alkohola
Ukoliko se mrlja dogodila na drvenom namještaju treba je ukloniti odmah suhom krpom, a stare mrlju prekrijte smjesom talka i lanenog ulja, ostaviti da se osuši, te prebrisati suhom krpom.
Mrlje na tapeciranom namještaju posipeti solju, a zatim iščetkati nekoliko minuta nakon posipanja.
• Čišćenje mrlja od hrđeMrlje od hrđe uklanjaju se tako da se na svaku mrlju stavi nekoliko kristala oksalne kiseline, navlaži ili se cijeli predmet namoči u otopinu blagog deterdženta i dobro propere. S oksalnom kiselinom oprezno , jer ona može ostaviti ružne mrlje na tkanini. Sa bijelog rublja svježa mrlja od rđe uklanja se tako da ih prvo navlažite prokuhanom i ohlađenom vodom a zatim na svaku mrlju nakapate najprije alkohol a zatim ocat. Mrlje od hrđe s osjetljivih tkanina uklanjaju se jakim octom, kojim navlažite svaku mrlju, a zatim prekrijete pepelom od cigarete i ostavite da stoje. Odjevni predmet nakon toga operite na uobičajen način.
• Čišćenje mrlja od kemijske olovke
Mrlje od kemijske olovke na koži probajte očistiti tako da ih pošpricate lakom za kosu.
• Čišćenje plijesni sa plastike (zastora i slično)
Ako je plijesan zahvatila rubove plastičnog zastora, vrućim mlijekom prelijte pljesnive dijelove ii ostavite dok se mlijeko ne ohladi. Nakon toga istrljajte i isperite čistom vodom.
• Čišćenje mobitela
Staviti malo alkohola na vatu ili papirnatu maramicu tek toliko da bude vlažna, te lagano prijeći po mobitelu. Mobitel treba biti ugašen cijelo vrijeme postupka, sve dok alkohol ne ispari. Treba koristiti što rjeđu otopinu alkohola jer koncentrirani može oštetiti plastične dijelove mobitela.
Može se koristiti i sredstvo za čišćenje stakla.
Kontakti od punjača se mogu očistiti od prašine mekanom četkicom za zube, prethodno lagano navlaženom sredstvom za pranje prozora. U području baterije ne smiju se koristiti nikakva sredstva. Neki proizvođači imaju malu točkicu ili crtu iza baterije, koja promijeni boju ako se namoči. U tom slučaju smatraju da je oštećenje nastalo zbog kontakta s vodom, te vam mogu odbiti reklamaciju.
• Čišćenje kamenca sa slavina
Svaka slavina u kućanstvu nakon nekog vremena će se zaštopati uslijed taloženja kamenca (CaCl) na mrežici, odnosno finom situ na izlazu.
Ukoliko je želite očistiti, odvrnite vrh slavine rukom ili kliještima, s tim da je u zadnje slčaju prethodno treba omotati krpom da je kliješta ne oštete.
Zatim uronite mrežicu u čašu sa malo alhoholnog octa i ostavite 24 sata kako bi se kamenac u potpunosti otopio. Isperite mrežicu vodom i vratite je na slavinu. Za otapanje kamenca ne bi se smjela koristiti sredstva za čišćenje sanitarija, jer su uglavnom su vrlo agresivna i mogu oštetiti metalne (kromirane) dijelove slavine. Osim što je daleko bezopasniji za čovjeka, najobičniji kuhinjski ocat i manje je štetan za prirodu.
• Čišćenje mrlja od parfema
Mrlje od parfema na tkanini možete pokušati očistiti pastom od bijelog brašna i vode. Dvije jušne žličice brašna pomiješajte s vodom tako tako da nastane gusta pasta. U nju namočite krpicu te smjesom natapkajte mrlju. Pastu neka odstoji dvadesetak minuta, a zatim isperite vodom. Brašno će izvući žućkaste mrlje s tkanine. Odjeću zatim operite na uobičajen način.


Univerzalno sredstvo protiv mrlja
Izmiješati 3 dijela 90% alkohola i 1 dio vode. Ovo sredstvo može se upotrijebiti za čišćenje fleka od likera, crnog vina, šećera ...
Ako se doda bijeli ocat, dobije se sredstvo za čišćenje mrlja od kave ili čaja. Alkohol, benzin, aceton i amonijak inače su poznati kao sredstva za uklanjanje mrlja (ne koristiti alkohol iz pića, parfema itd. jer može ostaviti ružne mrlje). Međutim kako su ove kemikalije po prirodi otapala, oprezno s njihovom uporabom da ne bi skinule originalnu boju sa predmeta, ili ga oštetile.

Ukoliko niste skloni primjeni kemije iz vlastitog doma, profesionalni servis za čišćenje ostaje uvijek kao izbor.


Uklanjanje mrlja s tepiha
Mrlju sa tepiha očistite po mogućnosti što prije, no nemojte trljati jer ćete je tako još dublje utisnuti u vlakna. Ako je riječ o prolivenoj tekućini, višak uklonite čistom suhom krpom, a potom nanesite specijalno sredstvo za čišćenje tepiha. Sredstvo prethodno isprobajte na manje vidljivom dijelu, kako ne biste slučajno izbijelili ili promijenili boju tepiha prilikom čišćenje mrlje. Čistom krpom i vodom zatim isperite sredstvo za čišćenje, a mjesto gdje je bila mrlja osušite sušilom za kosu.


Čišćenje kamena

Čišćenje mrlja s kamena (granita, mramora, keramike itd.) može predstavljati problem, a ono što možete odmah učiniti da ne pogriješite je ukloniti mrlju što prije. Ukoliko je u pitanju tekućina, možete je pokupiti papirnatim ubrusima ili maramicama, pri čemu treba paziti da papir lagano upije tekućinu koju ne bi trebalo trljati da je ne biste još više razmazali. Za čišćenje bi trebalo koristiti hladnu vodu te sredstvo za pranje kamena ili neko drugo neutralno sredstvo. Postupak možete ponoviti više puta. Ukoliko je mrlja i nakon toga vidljiva, onda je vjerojatno već došlo do kemijske reakcije te oštećenja kamena. Neka od sredstava za kamen mogu miješanjem sa prolivenom tekućinom kemijski reagirati te promijeniti karakteristike i tako potpuno oštetiti površinu, te zato koristite samo provjerena sredstva za čišćenje. Sredstva koja na sebe vežu tekućinu zovemo upijači, jer na sebe vežu prolivenu tekućinu. Mramor naročito, a i neke druge vrste kamena i keramike su naročito porozni, te ukoliko tekućina nije odmah uklonjena upiti će se u pore, te je čišćenje time znatno otežano.
Prije upotrebe sredstva za čišćenje, važno je znati od čega je mrlja nastala, na kojoj je bazi odnosno kojeg kemijskog sastava, jer se može dogoditi da sredstvo sadrži željezo koje će reagirati sa nekim kemijskim elementom u mrlji, te tako u reakciji sa npr. kiselinom može nastati hrđa itd.
Za korištenje upijača slijedite upute:
Područje mrlje očistite hladnom, po mogućnosti destiliranom vodom i sredstvom za kamen
Upijač pomiješajte s odabranom kemikalijom
Dobivenu pastu nanesite na zamrljano područje, ne predebelo kako se ne bi dugo sušilo
Prekrijte pastu plastičnim poklopcem ili folijom
Ostavite pokrivno 12-24 sata
Otkrijte i provjerite da li se pasta osušila, ako nije ostavite je otkrivenu dok se potpuno osuši
Kad se osuši uklonite pastu i isperite područje
Ukoliko je mrlja još uvijek postojana, ali je nekako izblijedjela, ponovite postupak sve dok skroz ne nestane, ako nikako ne ide, odustanite i obratite se stručnoj osobi ili zamijenite ploču.
Upijači se najčešće pojavljuju u obliku praha koji se može miješati s kemikalijom u mrlji te je izvući van. Ukoliko ste u dvojbi obratite se specijaliziranom servisu za čišćenje kamena ili dobavljaču kamena.


Prirodna sredstva za čišćenje

Bijeli destilirani ocat i soda bikarbona, najpoznatija su prirodna sredstva za čišćenje koja bi trebala zasigurno pronaći mjesta u svakom domu. Za razliku od kemijskih i komercijalnih sredstava, prirodna sredstva za čišćenje manje nadražuju kožu i izazivaju manje dišnih alergija te su i sigurnija za djecu, ljubimce i nas same. Isto tako, ispuštanjem u odvode njima nećemo onečistiti okoliš, a znatno su jeftinija od komercijalnih srdstava za čišćenje.
Pravilnim načinom upotrebe mogu se postići isti efekti kao kemijskim sredstvima.

Evo kako:
Soda bikarbona poznata je od davnina kao sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa.
Možete je koristiti za:
Uklanjanje neugodnih mirisa iz namještaja. Posipajte je po suhom tepihu ili tapeciranom namještaju, ostavite 15 minuta ili duže te zatim usisajete. Ukoliko Vaš pas ima neugodan miris, pokušajte ga lagano naprašiti sodom te nakon toga energično istrljajte i iščetkajte.
Sodom možete ukloniti većinu pljesnivih mirisa nastalih iz vlažnih prostora
U prljavo rublje možete ubaciti pola šalice sode želite li dobitii čistiju i ljepšu odjeću, te ukloniti neugodne mirise
Površine od rostfraja očistiti ćete spužvom i sodom bikarbonom
Bijeli destilirani ocat zbog visokog sadržaja kiseline ima neograničen vijek trajanja, a zbog toga istog svojstva ne dozvoljava razvoj bakterija te otapa kamenac.

Možete ga koristiti za:
Čišćenje daske za rezanje ili radne površine
Uklanjanje neugodnih mirisa (premažite površine octom te isperite nakon 30 minuta)
Znoj sa odjeće prije pranja premažite octom
Mjesta na kojima su se pojavili mravi premažite octom
Umjesto omekšivača, u zadnju vodu za ispiranje dodajte čašu octa
Krpicom namočenom u ocat premažite tuš, te nakon pola sata ili nešto više isperite kako biste uklonili kamenac
U vodu za pranje prozora dodajte malo octa te prebrišite novinskim papirom ili čistom krpom koja ne ostavlja dlačice
Tuš kabinu povremeno pošpricajte octom te tako spriječite nakupljanje kamenca. Nakon 30 minuta isperete



Profesionalci u čišćenju
Čišćenje Vaših prostora, stambenih ili poslovnih, može biti zamoran posao, ali i dugotrajan. Ovisno o dugotrajnosti pojedinih mrlja, ali i njihovoj težini ponekad je najbolje pozvati profesionalnce u pomoć. Sa čistim prostorom možete biti sigurni da ste uklonili rizik od bakterija koje se razvijaju na nečistim površinama.
Jedan od najpoznatijih servisa za čišćenje koji svoje usluge pruža na području cijele Hrvatska je Franko čišćenje d.o.o. iz Zagreba. Na njihovoj web stranici naći ćete popis svih njihovih usluga poput čišćenja navedenih privatnih i poslovnih prostora - stanova, kućanstava, ureda, zatim tepiha, namještaja, staklenih površina, kamenih površina, fasada, vozila, gradilišta itd.
Profesionalna usluga servisa za čišćenje Franko čišćenje d.o.o. osigurat će Vam zavidnu čistoću stana, ureda, namještaja, tepiha, stakala, fasade itd. Ako su mrlje tvrdokorne i teško dostupne onda je profesionalni servis za čišćenje pravi izbor koji će Vam uštediti i vremena i živaca, a vrlo vjerojatno i novca.

0 komentari:

Objavi komentar