1


2


utorak, 6. lipnja 2017.

Ne dozvolite da vas ove stvari iznenade na LETOVANJU..Kad se pripremate za put, prvo o čemu razmišljamo su letnja garderoba, knjige, tablet uređaji i neke društvene igre kao na primer jamb ili karte, ali ne zaboravite da spakujete i lekove – nikad se ne zna da li će vam zatrebati. Neka vam uvek pri ruci budu lekovi protiv bolova, probavnih tegoba i alergija, kao i preparati za saniranje povreda i rana jer, koliko god da vodite računa, ne možete baš uvek da izbegnete povrede i infekcije.
Stomačne tegobe mogu da upropaste odmor
STOMAČNE TEGOBE MOGU DA UPROPASTE ODMOR FOTO: PROFIMEDIA
Ako loše podnosite putovanja, protiv mučnine i povraćanja preporučuju se tablete ali to nije jedini način. Možete poneti struk nane ili grančicu ruzmarina čiji miris pomaže kod putnih mučnina. Biljku malo protrljajte među prstima i udahnite njihov miris.

Probiotici umiruju creva

Zbog promene klime, hrane i vode na letovanju može doći do trovanja hranom i do pojave dijareje. Preporučljivo je da uvek imate lekove iz redova probiotika sa sobom, ali probioctici koji imaju status registrovanog leka pružaju pacijentu garanciju efikasnosti i kvaliteta. Dobro ih je koristiti i na letovanju, zbog toga što osim što regulišu crevnu floru pomažu i u borbi protiv virusa i infekcija. Svakako, treba ih piti i onda kada bilo kakva terapija uključuje antibiotike. Balans dolazi iznutra, a putovanja, bakterijske infekcije, virusi i antibiotici utiču na poremećaj tog balansa. Uz to dodatno mogu izazvati nadimanje, dijareju, nadutost i gasove. A ništa od ovoga ne želimo nikada, a kamoli na putovanju. Za smirivanje creva nije potrebno mnogo, a dovoljno izraženi simptomi ostaviće vas u hotelskoj sobi i umesto da svoj dugoočekivani odmor provodite na predivnoj plaži bićete prinuđeni da se nosite sa dijarejom, gasovima i drugim poremećajima crevne mikroflore. Zato, na vreme se zaštitite proverenim probiotskim lekom i bezbrižno provedite svoj odmor.

Ranu odmah sanirajte

Pošto ni na odmoru niste potpuno zaštićeni od povreda, obavezno ponesite i pribor za prvu pomoć. Svaku povredu treba odmah sanirati kako bi se sprečila eventualna zaraza ili gubitak krvi.

Lakše povrede, koje manje krvare, plitke posekotine ili ogrebotine dovoljno je da operete sapunom i premažete jodom.

Zaštita od sunca i insekata

Na letovanje obavezno ponesite sredstvo za kožne upale i šumeće tablete kalcijuma, zbog eventualnih ujeda insekata, alergija na sunce ili na jod iz morske vode. Sunce može da izazove suzenje očiju, a voda infekciju očnih kapaka, pa možete poneti i kapi za oči.

Uz sve ovo hronični bolesnici na odmor treba da nose sve lekove koje im je prepisao doktor.

Letovanje se planira mesecima, a traje uglavnom samo desetak dana.

Zato pametno napravite spisak stvari koje pakujete, a probiotici, zaštitne kreme sa faktorom i flasteri bi trebalo da dobiju prvo mesto na vašem spisku, sve ostalo je manje bitno.

0 komentari:

Objavi komentar