1


2


nedjelja, 28. svibnja 2017.

Prednosti trešanja za zdravlje, ALI OVO JOŠ NISTE ZNALI, OD SADA ĆE TE IH SVAKI DAN JESTI...
Prednosti trešanja za zdravlje
Prednosti trešanja za zdravlje - naučnici sve više govore o izuzetnim učincima trešanja po zdravlje.

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala i naučni osnov svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam lekar reći: Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro.

Iako su jako dobar izvor vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.
Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Pozitivan učinak trešanja po zdravlje

Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka, ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najverovatnije zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Trešnje i prevencija srčanih bolesti

Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.
Trešnje i prevencija raka

U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje raka, pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvek su u ishrani koristili amigdalin i nisu obolevali od raka, što je naučnike navelo na verovanje da se radi o hrani koja sprečava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski eksperimenti na miševima, koji su to potvrdili. Ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Trešnje i ublažavanje bolova

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta efikasnije od aspirina, pa ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac

Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuvajte 2 minuta, ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenja

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki procenat vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom.

Trešnje sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, naročito kalcijuma, gvožđa i kalija. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća!

Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vreme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato kupite trešnje sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osećali se bolje.


(izvor:zena.rtl.hr)

0 komentari:

Objavi komentar